10 tips om je start-up om zeep te helpen

Een bedrijf beginnen is leuk, het is uitdagend en spannend. Aan de andere kant is ondernemen ook risico’s nemen en nadenken hoe je je onderneming laat floreren. Door deze tien fouten niet te maken maakt je bedrijf nog meer kans om een succes te worden.

1. Marktonderzoek uitvoeren door te praten met familie en vrienden

Marktonderzoek is van levensbelang voor je onderneming. Om goed te weten of er behoefte is aan je product, moet je daarover praten met je doelgroep. Familie en vrienden kunnen je zelden de waarheid zeggen en zijn ook niet altijd deskundig op het juiste gebied. Ze zijn uiteindelijk je familie en vrienden. En je product “kopen” ze toch wel als het er op aan komt.

2. Starten zonder duidelijk plan en focus

Beginnen zonder plan en zonder duidelijke focus zal er toe leiden dat je zelf de weg kwijt raakt. Gedwongen door omstandigheden ga je je productaanbod aanpassen in de hoop omzet te kunnen draaien. De realiteit is echter dat je verder dan ooit van je doel afraakt en dat je bedrijf niet van de grond komt.

3. Maak jezelf financieel afhankelijk van je eerste prospects

Vertrouw nooit op die ene bijzondere klant, oud werkgever, buurman, etc. die je belooft om je je eerste (grote) opdracht te geven. In de meerderheid van de gevallen komt deze opdracht er nooit. Als je dan je onderneming ophangt aan deze opdracht, begin je dus al direct met een achterstand. En een heel zuur gevoel. Komt de opdracht er inderdaad, dan is het nog maar de vraag of het inderdaad zo’n geweldige opdracht was.

4. Vertrouw die betrouwbaar uitziende adviseur

Op een beurs een betrouwbare adviseur tegen gekomen? Let op dat je met de juiste persoon in zee gaat. Zorg in ieder geval dat je de adviseur even op zoekt op internet en bij voorkeur referenties opvraagt.

5. Vergeet te investeren in je personeel

Neem je personeel aan? Vergeet dan niet dat het je personeel is dat je onderneming maakt. Investeer bijvoorbeeld in de gezondheid van je personeel. Dit komt prestaties ten goede. Daarbij vindt men waardering, opleiding en afwisseling vaak interessanter dan hogere beloning. Vergeet je personeel ook niet als het even wat slechter gaat met de onderneming. Vaak blijken medewerkers een prima startpunt om uit moeilijkheden te komen.

6. Investeer veel tijd in conferenties en events

Conferenties en events zijn duur en leveren relatief weinig op. Investeer deze tijd liever in andere methoden om je product aan de man te brengen. Met een stand op een beurs gaan staan is helemaal kostbaar en levert ook weinig rendement op. Social media en ludieke acties zijn meer passend voor een start-up.

7. Probeer direct het ultieme product te ontwikkelen

Je product hoeft niet direct perfect te zijn. Als de basis er staat, kun je klanten gaan werven. Hoe eerder je begint met klanten werven, hoe eerder je geld gaat verdienen. Met dat geld kun je verdere ontwikkeling financieren. Lees ook eens over de Lean Startup methode en zie hoe effectief dit is.

8. Volg de waan van de dag

Ondernemen is vooruit kijken. Focus je niet op de problemen van vandaag, maar zet een lange termijn strategie uit voor je bedrijf en hou je daar aan.

9. Investeer in een eigen kantoorgebouw

Onroerend goed kopen betekent je geld vastzetten voor een lange periode. Een start-up heeft geen behoefte aan een eigen pand. Als het goed is, ga je zo snel groeien dat dat pand toch al snel te klein is. Huur liever een leegstaand kantoorpand voor een luttel bedrag. Dan hou je meer geld over om in je onderneming te steken.

10. Investeer in de verkeerde business coach

Kies bewust voor een goede business coach. Een goede coach is onafhankelijk en helpt jou als ondernemer om je zaak naar een hoger plan te tillen. De kosten van een goede coach verdien je snel terug. De kosten van een slechte coach doen je de das om.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.