Recent heeft een diefstal van eindexamens in Rotterdam tot grote opschudding geleid. Vele scholieren zijn het slachtoffer geworden van een heilloze daad. De vraag is nu of instellingen, scholen, zich afdoende voor kunnen bereiden op dit soort calamiteiten.

Business Architectuur

In dit specifieke geval had een business architectuur inzicht en houvast kunnen bieden. Een gedegen informatiebeveiligingsbeleid had bijvoorbeeld geleid tot extra beveiligingsmaatregelen tijdens de examenperiode. Een procesontwerp had inzicht gegeven in de verantwoordelijkheden en bevoegdheden rondom de examens. Een calamiteiten scenario kan de school voorbereiden op een calamiteit.
Business Architectuur lijkt, door de naamgeving, een oplossing voor het bedrijfsleven. Waar het echter feitelijk om draait is het efficiënt inrichten van een organisatie, of dit nu een bedrijf, school of sportclub is. Principes uit de business architectuur kunnen overal ingezet worden.

Architectuur is de basis

Voorop gesteld moet worden dat een dergelijke diefstal waarschijnlijk bij de meerderheid van de scholen voor had kunnen komen. Het had echter ook, zonder al te grote inzet van middelen, voorkomen kunnen worden.
De mogelijkheden van business architectuur, informatie architectuur of procesontwerp voor het voortgezet onderwijs moeten hierbij niet onderschat worden. Een goede architectuur is de basis voor iedere informatie voorziening. Met een goede architectuur ontstaat een helder inzicht op gebieden als beveiliging, privacy, maar ook technische mogelijkheden en uitdagingen. Met dit inzicht kunnen goede, afgewogen en onderbouwde keuzes gemaakt worden.

Intermedio Information Technology

Intermedio Information Technology heeft zich gespecialiseerd in business architectuur. Intermedio heeft ervaring in het inrichten van de informatievoorziening in het Voortgezet Onderwijs en is bekend met de specifieke uitdagingen die hier bij komen kijken. Intermedio ondersteunt instellingen uit het Voortgezet Onderwijs om ook de stap naar werken onder architectuur te maken. Neem contact met ons op om, vrijblijvend, de mogelijkheden door te spreken.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.