Helpt BPMN modelleren met Visio mijn onderneming vooruit?

Wist u dat het lezen van dit artikel u in 3 minuten ruim 300 euro kan opleveren? Veel procesontwerpers werken met Visio van Microsoft. De software is helder en toegankelijk, maar is het ook de meest efficiënte keuze voor procesontwerpers?

Wanneer BPMN modelleren met Visio

MS Visio is een leuke toepassing, zeer geschikt om snel diagrammen mee te tekenen. Bent u een Visio gebruiker, dan is de toegankelijkheid waarschijnlijk één van de belangrijkste redenen om de applicatie te gebruiken. Daarnaast beschikken veel procesontwerpers al over Visio omdat het in een bedrijfslicentie zit en dus ‘gratis’ beschikbaar is.

De meest recente versie van MS Visio ondersteunt de BPMN 2 standaard, maar kent alleen de meest gebruikte symbolen. Visio biedt geen ondersteuning voor bijvoorbeeld Conversation diagrams, Choreographies, proces simulatie en ondersteuning voor ontwerpen in teams.

BPMN modelleren met Visio kunt u overwegen wanneer u in een kleine organisatie werkt en het alleen de bedoeling is om processen in kaart te brengen en niet om deze verder te optimaliseren.

Wanneer een andere BPMN tool overwegen?

Wanneer een organisatie zich bezig gaat houden met procesontwerp is dat meestal om uiteindelijk de processen te kunnen verbeteren, zoals gebruikelijk binnen Business Process Management, Lean en Six Sigma. Professionele modelleringstools als Visual Paradigm en Enterprise Architect zijn hiervoor meer geschikt.

Het werken met deze tools is uiteindelijk ook makkelijker dan met Visio omdat u bijvoorbeeld in staat bent om een eigen glossary (definitie van termen) aan te leggen en door alle processen heen te hergebruiken. Daarnaast wordt de volledige BPMN 2 standaard ondersteund (inclusief Conversation diagrams en Choreographies) en heeft u de beschikking over een uitgebreide foutcontrole.

Werkt u samen in ontwerp teams of met andere afdelingen dan bieden de centrale repositories (specifieke document opslag) bij de professionele tools nog veel meer mogelijkheden om het werk efficiënter en makkelijker te maken.
Tot slot bieden de professionele modelleringstools de mogelijkheid om processen te simuleren. Handig om uw procesontwerp te controleren, maar ook voor afstemming met andere betrokkenen.

Waar is mijn 300 euro?

Professionele modelleringstools zijn niet per definitie duurder dan Microsoft Visio. BPMN modelleren met Visio is niet per definitie goedkoop. Een MS Visio Standaard licentie kost namelijk 399,00 €. Een basis licentie Visual Paradigm (met meer functionaliteit dan MS Visio) kost maar 99,00 €. U krijgt dan beduidend meer functionaliteit voor een lagere prijs! Vraag snel een offerte aan en ga aan de slag.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.